در مقاله قبل با انواع سیستم تهویه آشنا شدیم حالا آنها رو توضیح میدهیم
جهت جریان هوا در ساختار سیستم تهویه معادن
جهت جریان هوا در ساختار سیستم تهویه معادن تحت تأثیر محل قرارگیری فن اصلی است که به نوبه خود بر سایر جنبه های بهره برداری یا حمل و نقل تأثیر می گذارد. سیستم تهویه معادن از نوع سیستم تهویه ضد هوایی(تهویه آنتی تروپال) در ساختار تهویه معادن سبب می شود که جریان هوا و سنگ منتقل شده در جهت های مخالف حرکت کنند، این بدان معنی است که حمل و نقل معدنی در مجاری هوای ورودی صورت می پذیرد. این امر باعث می شود محدودیت هایی در سرعت هوا در مجاری هوایی ورودی ایجاد شود تا گرد و غبار و سایر گازها بیش از حد زیاد نشوند. برعکس، یک سیستم تهویه معادن از نوع سیستم تهویه هموتروپال(تهویه همگن) جایی است که جریان هوا و سنگ منتقل شده هم جهت حرکت می کنند یا حمل و نقل در مجاری هوایی برگشتی انجام می شود. این سیستم اطمینان می دهد که گرد و غبار، گرما و سایر آلاینده های سنگ شکسته مستقیما به سمت خارج منتقل می شوند. علاوه بر این، این سیستم در صورت وقوع آتش سوزی در مسیر انتقال از مزیتی برخوردار است.
یکی دیگر از عوامل جهت گردش هوا تمایل مسیر هوایی است. تهویه صعودی هنگامی است که جریان هوا از طریق لوله های شیب دار به سمت بالا حرکت می کند. این امر از اثرات تهویه طبیعی ناشی از اضافه شدن گرما به هوا بهره می برد. تهویه نزولی ممکن است در یک سیستم فشرده تر به کار رود، در آن هم هوا و هم مواد منتقل شده به سمت سرازیری حرکت می کنند.
این اختلاف فشار است که باعث می شود هوا بدون در نظر گرفتن چگونگی ایجاد اختلاف فشار در زیر زمین جریان یابد. در هر سیستم مزیت ها و اشکالات مختلفی وجود دارد. سیستم خاص تهویه معادن بایستی بر حسب شرایط معدن انتخاب شود. در ادامه لیستی از جوانب مثبت و منفی برای هر نوع سیستم تهویه معادن ارائه شده است:
1)سیستم اگزوزی (مکشی ) در سیستم تهویه معادن
مزایای سیستم اگزوزی ( مکشی ) :
الف) وقتی فن اصلی متوقف می شود، فشار زیر زمین تا فشار جوی افزایش می یابد. افزایش فشار باعث کاهش انتشار گازها و زمان لازم برای رسیدن گاز به نقطه فعال می شود.
ب) جاده های حمل و نقل تجهیزات از نظر میزان گرد و غبار، گاز و دود محفوظ است. این امر به کارگران اجازه می دهد تا کارهای خود را در هوای تازه انجام دهند.
ج) در صورت بروز آتش سوزی یا انفجار، تهویه فرسوده باعث می شود کار نجات با سرعت بیشتری انجام شود، زیرا هوای تازه در جاده حمل و نقل قرار دارد که مسیری آسان برای حمل مواد و تجهیزات جهت تعمیر معدن فراهم می کند.
د) اگر خطوط توقفگاه به خوبی حفظ شوند، هر دو مجرای ورودی و مسیر عبوری راهی برای فرار خواهند بود.
ه) در صورت کوچک بودن دهانه معدن، صرفه جویی در مصرف انرژی بیشتر امکان پذیر است. این امر به دلیل بازیابی بیشتر فشار از طریق استفاده از واشرهای تخلیه(مجرای انبساط تدریجی) بر روی فن های اگزوز است.
معایب سیستم اگزوزی:
الف) باعث کاهش دما در شیب کمربندی، پایین شیب و خط حمل و نقل اصلی می شود. در طول زمستان، سیستم آبپاش کمربندی، انتقال زغال سنگ مرطوب بر روی غلطک های کمربند و خطوط آب موجود در طول مسیر می توانند جزو عوامل مسدود کننده باشند. دما برای افرادی که در این مناطق کار می کنند نیز ناراحت کننده است.
ب) تشخیص آتش سوزی در شیب کمربند و ردیابی ورودی ها دشوارتر است زیرا هوا مستقیما به مجاری هوایی برگشت داده می شود.
ج) گرد و غبار تولید شده در دروازه های ورودی و در امتداد جاده حمل و نقل، جریان هوای ورودی را آلوده می کند. به همین ترتیب، آتش می تواند در کمربند و ورودی مسیرها به مناطق کاربری منتقل شود.
د) هوای آلوده از فن عبور می کند، ذرات خورنده به روی پره های فن می چسبند و باعث خوردگی آنها می شوند، مساحت عبور هوای مؤثر را کاهش می دهند و می توانند فن را از حالت تعادل خارج کنند.